kolmapäev, 18. veebruar 2015

Kes valivad sotsiaaldemokraate?


Usun, et kindlasti need inimesed, kes on märganud, et sotsiaaldemokraadid täidavad oma lubadusi.
Eelkõige annavad loodetavasti oma hääle sotsiaaldemokraatidele lastega pered, kes on alates selle aasta jaanuarist tunnetanud lastetoetuse tõusu mõju oma rahakotis. Kümme aastat  püsinud 19,18 euro asemel 45 eurot esimese ja teise lapse kohta ning 100 eurot alates kolmandast lapsest. Samuti tõusid vajaduspõhise peretoetuse summad 45 euroni perele, kus kasvab 1 laps  ja 90 euroni perele, kus kasvab vähemalt kaks last.
Lastetoetuste tõstmine oli sotsiaaldemokraatide peamine tingimus eelmise aasta märtsis valitsusse minnes.
Tänaseks on sotsiaaldemokraadid olnud valitsuses 11 kuud. Selle lühikese ajaga on suudetud koos koalitsioonipartneritega teha palju, eriti sotsiaalvaldkonnas. Mõned näited:
- pensionid tõusevad aprillist  5,9 protsenti, tulumaksu langetamise tulemusena tagatakse jätkuvalt pensionite maksuvabastus. Tulumaksuvaba miinimum tõuseb 374 euroni (praegu 354 eurot). Keskmine vanaduspension 44-aastase staažiga saab olema 374 eurot (praegu 353 eurot).
- Kui pere taotleb toimetulekutoetust, võrdsustatakse selle arvestamisel lapsed pere esimese liikmega ehk toetus lapsele saab olema 100% senise 80% asemel. Eelmisel aastal sai toimetulekutoetust 6100 lastega peret.
- Kui eelmisel aastal oli töötutoetuse määr see 3,62 eurot päevas, siis 2015. aastal on see 4,01 eurot päev. Töötutoetus, mis 2014. aastal oli keskmiselt 112 eurot kuus, tõusis 124,25 euroni 2015.aastal.
- Gümnaasiumiõpilastele koolilõuna toetus.
- Õpetajate palga suurenemine jne.
Vaesuse vähendamiseks on tehtud palju, kuid teha on veel rohkem. Eelkõige majanduse elavdamiseks ja läbi selle majanduskasvu suurendamiseks. Järgmise  riigikogu koosseisu ja valitsuse ülioluline ülesanne on tööl käiva inimese nn palgavaesuse vähendamine. Ei tohi olla nii, et inimene teeb iga päev 8 tundi tööd ja saadud tasu ei taga elementaarseid võimalusi perele ning inimesed satuvad vaesuselõksu. Ilmselt teab meist igaüks oma tutvusringist selliseid peresid ja ka neid, kes töötavad mitmel töökohal, seades ohtu oma tervise (mõnel juhul ka teiste).  See tähendab miinimumpalga tõusu, mis tagatakse töötajate kvalifikatsiooni tõstmisega ja läbi ettevõtete toetamise innovaatilisuse suurendamiseks.

Usun, et kui Eestis on saada kõrgemapalgalisi töökohti ja tööandjatel on võtta kvalifitseeritud tööjõudu, siis väheneb  oluliselt ka tööeas inimeste suundumine tööle välismaale.