teisipäev, 17. veebruar 2015

Kui mina saaksin otsustada, siis:


1)      teostaksin Riigireformi ühe osana  riigieelarvest ülalpeetavate ühingute inventuuri.
Lisaks ministeeriumidele on riigieelarvest vaja ülal pidada liiga palju AS, SA, MTÜ, OÜ, fonde, ameteid, keskusi ( vaata www.riigipilt.ee)
Inventuuri  tulemuste analüüs loodetavasti aitaks vähendada oluliselt  ametnike arvu ilma nendest asutustest töötajate koondamiseta, kus koondamine seab ohtu meie turvalisuse        ( politsei, päästeteenistus, piirivalve jms). Samas on mul kahtus, et nendes ühingutes võib olla palju nn poliitilisi ametikohti.
2)      Kaotaks ära riigikoguliikme kompensatsiooni ( autoliisinguks ja eluaseme üürimiseks).
Mitte sellepärast, et  101 riigikoguliikme kompesatsioon annaks riigieelarvesse olulise kokkuhoiu, vaid sellepärast, et nii oleks õiglane. Kui väiksema sissetulekuga inimesed saavad hakkama autoliisingu ja eluasemekulude maksmisega, siis saavad hakkama ka riigikoguliikmed.
3)      Suurendaks kohalike omavalitsuste  eelarve riigipoolset osa.
 Ei saa unustada, et kõik inimesed on mõne valla või linna elanikud.  Seetõttu on ülioluline, et nii seaduandlus kui riigieelarve  aitaks omavalitsusi  oma elanike vajadusi arvestavate ülesannetega toime tulla. Olgu selleks elukohalähedaste töökohtade loomine läbi ettevõtluse toetamise,  kõigile kättesaadav transporditeenus või elamistingimuste parandamine.
4)      Võtaks vastu pealinna seaduse.
Siis loodetavasti lõpeks riigi ja Tallinna vastandumine ja selle tõttu ei kannataks ülejäänud omavalitsused ning Tallinnast saaks meie kõigi pealinn.
5)      Töötaks välja seaduse ja rakendusaktid, mis sätestaks  poliitikutele  vastutuse  riigile kahjulike otsuste tegemisest ja rakenduks  sellest  tuleneva kahju hüvitamine.

Ei ole õiglane, et ametniku ainukeseks vastutuseks   on poliitiline „ametist tagasiastumine.“ See ei korva riigile tekitatud kahju.